Sju av ti kanariere er mot oljeutvinning ved Kanariøyene

Hele sju av ti mennesker som bor på Kanariøyene er negative til at oljeselskapet Repsol skal utvinne olje utenfor Kanariøyene, viser en spørreundersøkelse meningsmålingsbyrået Celeste-Tel har gjennomført. De potensielle gevinstene oppveier ikke for risikoene, mener mange.

Olje står mot turisme og en fornybar energimodell på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

Resultatene av undersøkelsen er presentert i dag i avisa Canarias7.es. Klokken 18 i dag er det storsamling på alle de åtte Kanariøyene mot oljevirksomhet, dessuten i flere byer på det spanske fastlandet og i en del andre land i Europa.

Til og med i New York blir det markeringer av kanariere som bor der. Den kanariske regjeringen støtter manifestasjonen, og flere medlemmer av regionsregjeringen kommer til å delta på forskjellige kanariøyer.

Hisset opp befolkningen

Motstanden ser ut til å ha økt kraftig etter at Spanias miljødepartement provoserte folket ved å godkjenne Repsols miljøkonsekvensrapport dagen før Kanariøyenes selvstendighetsdag, Dia de Canarias.

Dermed dreier det seg ikke lenger bare om olje, men om den autonome regionen Kanariøyenes rett til å bestemme selv i spørsmål som er av stor betydning for øygruppen.

Flest negative på Lanzarote

Spørreundersøkelsen viser at nesten åtte av ti av de som bor på Lanzarote er mot oljeutvinning. På Fuerteventura og La Gomera er litt over sju av ti imot, og på Gran Canaria litt under sju av ti.

Tenerife har flest folk som er for oljeutvinning: en av fire. På Gran Canaria er to av ti positive.

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, har bedt om at det blir gjennomført en folkeavstemning, men regjeringen i Spania har hittil vært svært negative til dette. Nå vurderer den kanarisek regjeringen om de skal holde en uofisiell folkeavstemning, skriver nyhetsbyrået ATC Press.

Potensielt svært alvorlige konsekvenser

Denne uken kom det frem ny informasjon som viser at de mulige konsekvensene er betydelig større enn det hittil har vært kjent av en eventuell utblåsning fra en oljebrønn i leteområdet.

Sannsynligheten for at oljen søler til Fuerteventuras strender etter et slikt utslipp er 85 prosent om sommeren når det produserers 3000 fat olje per dag. Oljen vil nå øya i løpet av 48 timer, viser et utslippscenario som er lagt til Repsols miljøkonsekvensrapport etter at miljødepartementet i Spania ba om utfyllende informasjon.

Den viser også at alle Kanariøyene kan bli berørt av et stort utslipp.

Krever ny høringsrunde

Denne rapporten har i sin opprinnelige form vært ute til offentlig høring i 45 dager, og over 11 000 innspill kom da inn.

Presidenten for øyrådet på Fuerteventura, Mario Cabrera, er sterkt kritisk til at den nå er godkjent, og mener at den burde bli stoppet og lagt ut på ny høring fordi det er lagt til mye ny og viktig informasjon siden den var på høring.

Han påpeker også at utslippscenarioet er basert på en dagsproduksjon av 3000 fat olje per dag, mens det i virkeligheten kan være ti ganger så mye.

Avviser muligheten for oljekatastrofe

Motargumentet som blir fremført fra Repsol og Spanias industri, energi og turismeminister, Jose Manuel Soria, som er Repsols fremste ambassadør ifølge flere fremstående kanariske politikere, er at sannsynligheten for at en full utblåsning skal skje knapt nok eksisterer.

Det argumentet ble også fremført av BP før utvinningen startet i Macondo-brønnen i Mexicogulfen.

Konsekvensanalysen til BP slo fast at det var usannsynlig at et utilsiktet oljeutslipp fra overflaten eller grunnen ville inntreffe under de foreslåtte aktivitetene, og at på grunn av avstanden til kysten (80 kilometer) og evnen til å iverksette tiltak, var ingen negativ innvirkning forventet.

I 2010 inntraff ulykken som førte til at cirka 4,9 millioner fat olje flommet ut i havet i løpet av de 87 dagene det tok å stenge brønnen, og enorme mengder fløt i land langs Louisiana-kysten.

Nærmere land

Oljefeltene ved Kanariøyene ligger 10-60 kilometer fra Fuerteventura og Lanzarote, og den dypeste delen av reservoaret omtrent like dypt som Macando-brønnen. Det store dypet gjør det svært vanskelig å stoppe en utblåsning på havbunnen.

Risikoen for at en utilsiktet hendelse skal skje bør med andre ord veies opp mot hvilke konsekvenser det eventuelt kan få. Jo større konsekvenser, dess mindre sannsynlighet kan bli akseptert.

Kaller Soria forræder

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, går så langt at han kaller Soria, som kommer fra Gran Canaria, for en forræder mot sitt folk.

Soria skal holde tale i Teide på Gran Canaria 11. juni under San Juan Bautista-fiestaen, men stemningen mot ham er nå så hatsk at politet vurderer å sette inn ekstra sikkerhetstiltak.

Flere borgergrupper og politiske partier har varslet at de vil holde protester mot oljeautorisasjonen på plaza de San Juan den dagen Soria skal holde tale. 

Her er de viktigste argumentene for oljeutvinning

  • Spania er svært avhengig av import av olje, og dette oljefeltet kan gjøre landet litt mindre avhengig hvis prognosene om reservene i reservoaret slår til. Repsol regner det som 25 prosent sannsynlig.
  • Nye arbeidsplasser og økonomisk vekst for Spania, inkludert Kanariøyene

 Her er de viktigste motargumentene

  • Et utilsiktet oljeutslipp kan gi katastrofale konsekvenser for kysten av Kanariøyene, spesielt Fuerteventura og Lanzarote
  • Kanariøyenes økonomiske modell, basert på turisme i dag og i tillegg fornybar energi i fremtiden, kan ikke settes på spill på grunn av en kortsiktig oljegevinst.
  • Det er svært uklart hvor mange arbeidsplasser som eventuelt vil bli skapt på Kanariøyene, og hvor stor økonomisk gevinst Kanariøyene eventuelt vil få fra oljevirksomheten. Det er også uklart hvor stor økonomisk gevinst den spanske stat vil få – de tre oljeselskapene som er på banen, Repsol, RWE og Woodside, har overveiende utenlandsk eierskap, og hydrokarbonloven i Spania gir en skatt på oljevirksomhet som ligger milevis under det som for eksempel gjelder i Norge.
  • Oljefeltene ligger i eller i nærheten av områder med et av verdens rikeste biomangfold og en rekke truede arter som er svært sårbare for eventuelle utslipp. 29 arter av hvaldyr holder til i området, og en del hvaldyr vil bli negativt påvirket av leteboring også.
  • Nesten alt ferskvann på Lanzarote og Fuerteventura kommer fra avsaltet sjøvann. Et oljeutslipp kan stoppe vannproduksjonen i fler måneder.

Underskriftskampanjen "Save Canarias" mot oljeutvinning har i skrivende stund over 193 000 underskrifter.

Protester

"Un sola voz" er slagordet for dagens anti-oljemanifestasjon.